Dag Herdenken Geweldslachtoffers(DHG)2011

DHG Duif

DE WIJK 24 september

In combinatie met Dag Herdenken Geweldslachtoffers werd het monument "Het Onbevattelijke "onthult door Dirk Guichlaar, ook wel de "Muur Tegen Geweld Genoemd", dit gebeurde in het bijzijn van Koningin Beatrix, premier Rutte en nabestaanden. Dirk Guichelaar uit De Krim kwam in 1993 met het plan om een monument te maken ter nagedachtenis van mensen die om het leven kwamen door geweld. Voorafgaand aan de onthulling lazen premier Mark Rutte en Tweede Kamerleden namen van geweldsslachtoffers voor. Bij de onthulling waren zo'n 600 mensen aanwezig.
Zie ook de voorgeschiedenis van de Muur Tegen Geweld "Het Onbevattelijke".

Deze belangrijke dag voor nabestaanden is een weerzien van lotgenoten, een dag om stil te staan en samen te zijn. Het leed wat mensen is aangedaan zal nooit verdwijnen.

Financiële hulp slachtoffers.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie meldde bij de onthulling dat de regeling die ervoor zorgt dat slachtoffers van geweld of een zedenzaak een voorschot krijgen op een schadevergoeding, wordt uitgebreid. Als de dader nog in de gevangenis zit, heeft hij of zij vaak geen geld om de schadevergoeding te betalen. Sinds begin dit jaar geeft de staat dan een voorschot. De regeling wordt met terugwerkende kracht uitgebreid tot 1996. De overheid stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor ongeveer 7000 slachtoffers die nog geld tegoed hebben van de dader.

fotoserie 1 en 2 DHG 2011 van Dream Project Studio, Carlo Stevering en Hilly Veenstra (Klik op foto voor meer)

Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2011 De Stapel Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2011 De Stapel

Onthulling Muur Tegen Geweld

(bron:gemeente De wolden)

Op zaterdag 24 september 2011 is in onze gemeente ‘Het Onbevattelijke’ de Muur Tegen Geweld onthuld. Deze muur is het landelijke monument waarmee slachtoffers van zinloos geweld worden herdacht. Dankzij de inzet en doorzettingsvermogen van de Stichting Muur Tegen Geweld is het gelukt om een nationaal monument ter nagedachtenis van slachtoffers van zinloos geweld te realiseren.

Terug in de tijd
In 1993 is onze gemeente geconfronteerd met zinloos geweld. Nog steeds heeft de moord op Andrea Luten impact in de gemeenschap van Ruinen. Burgemeester Peter Snijder: “Vorig jaar heb ik bij de aanhouding en veroordeling van de dader van deze moord ondervonden hoe belangrijk het is voor nabestaanden en andere betrokkenen om de slachtoffers te herdenken en hen levend te houden in de herinnering.” Snijders geeft aan dat hij als burgemeester van De Wolden daarom het belang erkent van een landelijk monument: “Ons gemeentebestuur is bijzonder vereerd met het feit dat het monument in onze gemeente wordt gevestigd.”

Onthulling samen met Dag Herdenken Geweldslachtoffers
De onthulling van het monument valt samen met de landelijke Dag Herdenken Geweldsslachtoffers. De Stichting Muur Tegen Geweld en de Stichting Dag Herdenken Geweldsslachtoffers hebben de handen ineen geslagen en organiseren samen deze eervolle dag ter nagedachtenis aan allen die omgekomen zijn door zinloos geweld. Dit onder voorzitterschap van respectievelijk Dirk Guichelaar en Jack Keijzer.

Ingetogen dag
Vijfhonderd genodigden, veelal nabestaanden van slachtoffers van zinloos geweld zijn op 24 september aanwezig. Het is een dag van gedenken, herdenken maar ook het delen van ervaringen met lotgenoten met een traan en soms een lach. Het is vanzelfsprekend een ingetogen dag met ruimte voor gedichten, muziek en een enkele toespraak. Ook een wandeltocht met een lint is vast onderdeel van het programma. De nabestaanden dragen het lint met de namen van slachtoffers als statement tegen geweld.

Landelijke aandacht
Hare Majesteit Koningin Beatrix, minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Fred Teeven wonen (een deel van) het programma bij. Beide voorzitters, Dirk Guichelaar van de Muur tegen Geweld en Jack Keijzer van de Dag Herdenking Geweldslachtoffers geven aan dat deze landelijke aandacht hen goed doet: “Aandacht hiervoor kan invloed hebben op het terugdringen van geweld. Daarnaast is het goed om aandacht te hebben voor de situatie van nabestaanden en slachtoffers. Persoonlijk in de vorm van de twee bewindslieden en Hare Majesteit, maar ook in de vorm van de onthulling van de Muur Tegen Geweld.”

Kunstenares
Irene Fortuyn is de kunstenares die het ontwerp van de Muur Tegen Geweld heeft gemaakt. Zij noemt haar ontwerp: ‘Het Onbevattelijke’. Het is een plaats om te gedenken. Voor foto’s, kleine objecten en brieven zijn op beschutte plekken in de muur nissen gemetseld. Het is een waardig en duurzaam monument ter ere van de slachtoffers van zinloos geweld en ter ondersteuning van de nabestaanden. Een Klaagmuur, troostmuur en bezinningsmuur tegelijk. Een zachte muur die je als het ware omarmt met zijn vele krullen. Maar ook een harde muur. Hard om het geweld te stuiten!

Met medewerking van...
Leerlingen van onder meer het Alfacollege in Hoogeveen, het Opleidingscentrum Bouw in Ruinen en de VOB in Heerenveen hebben meegewerkt aan de Muur Tegen Geweld. De betrokkenheid van deze jongeren bij dit project geeft het monument een meerwaarde. Ook verleent het Alfa college haar medewerking aan deze dag door leerlingen in te zetten bij catering en beveiliging.

Contact DHG

voor bestuursleden zie hier

Uw Donatie

Bankrekeningnummer:
455421226 
t.n.v. stichting DHG