DHG 2013 Venlo

Zaterdag 21 september 2013

Hetlintheeft inmiddels een totale lengte van circa 400 meter..

********

Fotoserie DHG 2013 Venlo.

DHG 2013 Venlo Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2013 Venlo

Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2013 Venlo Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2013 Venlo

DHG meets M.A. Run zie Youtube

Dhg meets M.M. Run

Verslag Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2013, Venlo

De Dag Herdenken Geweldslachtoffers had dit jaar een twijfelende start. Het programmaboekje gaf aan dat we om 11.00 uur met het officiële gedeelte zouden beginnen, maar dat zat even tegen. Er ontbraken te veel mensen die vast zaten in het verkeer dan wel in een parkeergarage (vanwege de hoogte) oponthoud vonden. Dan maar even wachten was het motto; beginnen geeft namelijk ook onrust. Wat gelijk opviel was dat de mensen in de al behoorlijk gevulde zaal eenvoudig zaten te wachten, zo van: ‘ach, wij zitten goed en ze zullen wel komen’. Geen opmerking van gejaagdheid of verontwaardiging. Pffh! Daar zijn ze dan en kan het eindelijk beginnen. Overigens wat een geweldige locatie is die nieuwe Maaspoort. Het was even de weg vinden naar de grote zaal en hoe er binnen te komen, maar dan….een klasse schouwburg. Licht, ambiance, geluid, alles in de puntjes. Hans Colen, coördinator van het Slachtofferloket Limburg, was aangetrokken als dagvoorzitter en hij leidde het welkomstwoord van Jack Keijzer in. Onze voorzitter bracht zelfs de laatkomers in no-time op het juiste niveau van de dag: open en delend met elkaar. De DHG-kaars werd aangestoken door burgemeester Scholten van Venlo in samenwerking met Annie Beerkens. De dag kon beginnen.

Het ochtendprogramma (en uiteindelijk ook het middagprogramma) bestond zoals eigenlijk elke herdenkingsdag: met muziek en gedichten. Er was echter toch een verschil te bemerken met de voorgaande jaren. Deze dag was niet tot de laatste minuut volgepakt qua programma en met een veelvoud van woorden. Na een prima lunch breekt dan het moment aan van waar het uiteindelijk om gaat. Het lopen met het lint met de namen van onze geliefden. Het opstellen wordt met het jaar wat ingewikkelder. Niet gek als het meter na meter blijft toenemen tot een lengte van momenteel ruim 400 meter.

Of het aan het rustige weer ligt, aan de geaardheid van de Zuid-Nederlander, of aan de atmosfeer die de nabestaanden weten uit te stralen, de omstanders blijken zeer geboeid. Honderden stadsbezoekers staan met ten minste een gevoel van begrip naar de statige optocht te kijken. Hier lopen wij nabestaanden voor. Laten zien dat geweld niet past, dat het ontoelaatbaar is. Dat wij nabestaanden met het juk van het verlies, opgetekend op het lange lint, eenieder duidelijk willen maken. En in Venlo komt het aan, komt het over en wordt ons punt gerespecteerd. Venlo en Venlo-naren, respect en bravo voor jullie.

Op het Julianaplein, bij het monument van de Eeuwige Vlam aangekomen, wordt het lint samengevouwen, stelt men zich in kringvorm op en spreekt Harrie Crielaars, directeur SHN ons toe. De inmiddels gearriveerde politieke vertegenwoordigers waaronder Fred Teeven, noemen de namen; rustig, luid en waardig. Bij de eerste naam verschijnt het zonnetje door de hardnekkige bewolking van die dag heen. Het is alsof je het kunt plannen, maar na het vernoemen van de laatste naam, verdwijnen de zonnestralen even sereen als ze kwamen. De last post klinkt en hier en daar wordt een traan weggepinkt. Het herdenken van de nabestaanden met twee minuten stilte volgt daarop. Burgemeester Scholte en Huub Steegmans onthullen een steen tegen geweld. Na een toespraak van Mr. H.J. Bolhaar, voorzitter van het College van procureurs-generaals en het neerleggen van de rozen is de ceremonie voorbij en keert men terug naar de Maaspoort.

Daar aangekomen zoekt iedereen weer een plekje in de theaterzaal op. Er volgt wederom muziek, zang en gepaste dichtregels in alle vredigheid. De gehele dag draait op de achtergrond op een groot beeldscherm de namen en beeltenis van onze kinderen en slachtoffers. Het ene beeld na het andere voorbij te zien komen zonder enig geluid, is heel indrukwekkend en ontneemt geenszins de aandacht van de voordrachten.

Het programma loopt ten einde. Rien Verbiest bedankt de dagvoorzitter en spreekt een algemeen dankwoord uit waarbij hij een applaus vraagt voor alle slachtoffers. ‘Wij denken wel dat wij het wel eens moeilijk hebben maar wie weet hoe het hen is vergaan’, zijn woorden die in een applaus verstommen. Iedereen wordt naar buiten geloodst. Er is een afspraak gemaakt met de organisatie van MA-run. Zij volgen met motor en zijspan een route in de omgeving van Venlo en doen de Maasboulevard tegen 17.00 uur aan. Stoere motorliefhebbers met een heel klein hartje. Een groep Bikers met als doelstelling om een veiliger omgeving te realiseren voor gehandicapte, misbruikte en mishandelde kinderen. Met hun lawaaiprotest willen zij solidair zijn met ons nabestaanden in onze strijd tegen geweld. Een lint van nabestaanden staat langs de boulevard klaar om de Bikers met de kinderen in de zijspannen te begroeten. Het lawaai zwelt aan, gashendels worden opengedraaid, motoren ronken en toeters en sirenes klinken. Een stoet van 300 motoren komt voorbij. Blijde, in dit geval voornamelijk gehandicapte kindertjes, wuiven, lachen en steken graag de high-five handen uit naar ons nabestaanden. Een ontroerend moment wat, naar later blijkt, een fantastische afsluiting is. Het buffet en de ongedwongen sfeer onder elkaar completeren het geheel tot een bijzondere dag. Een herdenkingsdag van ongekende waarde!

Nee, thuisblijvers zullen best een goede reden gehad hebben om dit jaar verstek te hebben laten gaan. Maar zei gewaarschuwd…..u hebt wat gemist. Een formidabele herdenkingsdag is aan uw neus voorbij gegaan. Dat wordt een hele uitdaging voor de te organiseren DHG 2014 in Groningen!

Alle lof voor de organisatoren van deze dag: Annie Beerkens, Mariet Kraus en Huub Steegmans.

Rien Verbiest DHG

Contact DHG

voor bestuursleden zie hier

Uw Donatie

Bankrekeningnummer:
455421226 
t.n.v. stichting DHG